Dobře rozjetou Vltavu ukončila díra v převodovce

30.04.2015 12:18

Na letošní zahajovací podnik Mistrovství ČR v rally historiků budu vzpomínat se smíšenými pocity. Na jedné straně je radost, že jsme s Petrem konečně dokázali stabilně zajíždět srovnatelné časy s Honzou Krejčou a Pavlem Šárkou. To se nám dosud nedařilo. Přestože jsme kluky ve stotřicítce byli schopni čas od času na rychlostní zkoušce porazit, nikdy jsme s nimi nesvedli takto vyrovnanou bitvu.

Na druhé straně je samozřejmě zklamání. Odstoupili jsme z druhého místa v celkovém pořadí MČRHA se ztrátou 5 sekund na Krejču se Šárkou, tři RZ před koncem. Důvodem odstoupení ale nakonec nebylo poškození způsobené krátkým výletem mimo trať na předcházející RZ, jak jsme se původně domnívali. 

Na přejezdu do servisu po první sobotní sekci se odlomila část sériové spojkové lamely a kus asi 3 mm silného plechu se dostal mezi setrvačník a obal převodovky. Tam se chvíli mlel a jeden z jeho úlomků prorazil obal převodovky tak nešťastně, že z ní začal silně vytékat olej. Sice se to stalo kousek před servisem a my tak byli schopni do servisu dojet, náhradní převodovku ale nemáme a na opravu nebyl čas, tudíž nezbylo než odstoupit.

O životnost naší převodovky-babičky se celkem oprávněně obáváme na každém závodě, závada ale tentokrát přišla ze strany, odkud jsme ji nečekali. I takové situace ale přináší závodění s historikem v podmínkách, kdy na preventivní výměny všech exponovaných dílů zkrátka nezbývají prostředky. U součástek, které přímo neohrožují naši bezpečnost, jsme proto nuceni jít až na samou hranici jejich životnosti. Ta někdy bohužel přichází dříve než očekáváme.

Místo napínavého boje o vítězství, protože "svou kůži" jsme rozhodně nechtěli dát lacino, jsme tak v pěkném sobotním odpoledni odjeli do dílny a ještě odpoledne začali připravovat auto do Krumlova. Doufám, že tam dokážeme na výkon ze Šumavy navázat a minimálně držet krok s našimi nejbližšími soupeři se Škodou 130 LR. Držte nám palce! :-)

Martin

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.