RTV zahájil sezónu ve Vyškově

23.04.2008 00:00

Druhá posádka volenického týmu Martin Knížek – Petr Šimůnek odstartovala minulou sobotu do Bötcher Rally Vyškov s tradičním vozem Škoda Favorit v dobových továrních barvách. Posádky volenického týmu se letos zúčastní soutěží K4PČR a vybraných podniků Mistrovství České republiky historických automobilů.

Týmové vozidlo v zimě prošlou důkladnou kontrolou a doznalo několika drobných vylepšení zejména na přední nápravě. Celý tým proto s napětím očekával úvodní podnik sezóny a doufal, že loňské problémy se spolehlivostí Favoritu budou již patřit minulosti. Vlastní přípravu na soutěž trochu narušil vleklý zánět průdušek jezdce, čímž se tíha přípravy přesunula na spolujezdce a týmové mechaniky, kteří ovšem svou úlohu bravurně zvládli a přistavili včas perfektně připravený vůz na páteční technickou přejímku. Techničtí komisaři dokázali, že své práci rozumí a neproklouzne jim ani myš. Pod pohrůžkou nepřipuštění ke startu nařídili neprodleně uvést vozidlo do souladu s předpisy nahrazením jmenovky jezdce a vlajky na okně za jinou, větší a odpovídající předpisům. Tak vážný přestupek musel tým pochopitelně okamžitě vyřešit, což se s pomocí nejmenovaného grafického studia z Vyškova podařilo. Ještě jednou tímto děkujeme za vstřícný přístup a kvalitně odvedenou práci.

Po výměně jmenovky a vlajky již tedy nic nebránilo Martinovi s Petrem odstartovat do soutěže. Po téměř půlroční pauze bylo hlavním cílem posádky znovu si zvyknout na závodní tempo a navázat na loňské výkony. Proto bylo umístění po první sekci pro celý tým překvapením. Pilot Favoritu úvod soutěže hodnotí takto: „V prvních rychlostních zkouškách jsem vůbec nebyl ve své kůži, nedokázal jsem se stoprocentně soustředit na diktát spolujezdce a brzdil jsem o hodně dřív, než by bylo potřeba. Druhé místo po první sekci ve třídě SA1 jen necelou sekundu za vedoucí posádkou bratří Hovorků bylo pro mě velkým překvapením. Jediným vysvětlením bylo, že stejně pomalu jako my se rozjížděli i naši soupeři.“ Další průběh soutěže ovlivnil déšť. Po dalším druhém čase v RZ 4 začalo před začátkem RZ 5 pršet a rozhodnutí nepřezout přední „suché“ pneumatiky za intermedia, která si posádka vezla s sebou, se ukázalo jako ne zcela šťastné. K tomuto okamžiku se opět vrací sám jezdec: „Rozhodovali jsme se s Petrem, zda nazout na přední nápravu intermedia či zkusit jet na slickách. Nakonec jsem rozhodl, že pojedeme na „suchých“ pneumatikách. Protože jsem ale s jízdou na vodě se slicky neměl žádné zkušenosti, zvolil jsem od začátku příliš opatrné tempo, které jsem navíc po celý zbytek RZ nedokázal zvýšit. Výsledkem byla obrovská časová ztráta.“ Na konci druhé sekce se spustil velmi prudký liják a o obutí pro závěrečnou porci dvou RZ bylo rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že tým ve Vyškově neměl k dispozici „mokré“ pneumatiky, jedinou volbou bylo nasadit intermedia. Průběh poslední sekce komentuje spolujezdec Petr Šimůnek: „Na předposlední RZ poměrně intenzivně pršelo a na trati stálo velké množství vody. Že naše pneumatiky na tyto podmínky nebudou zcela ideální, se ukázalo hned v první zatáčce, kde jsme měli drobné problémy při brzdění. Zanedlouho přišla další trochu krizová situace, kdy jsme po sjezdu na vytahaném blátě minuli odbočení na šotolinu. I přes velmi opatrné tempo jsme se ještě nevyhnuli couvání ve vracáku ve Vážanech a dokončili jsme tuto RZ se ztrátou více než 36 sekund na vítěznou posádku, což nás odsunulo na třetí místo. Chuť jsme si trochu spravili slušným časem za ustávajícího deště na poslední RZ, na celkovém třetím místě ve skupině SA1 to ale už nic nezměnilo.“

Umístění na stupních vítězů je tedy slušným začátkem sezóny, ve které se týmový Favorit stal historikem. Tím se otevírá možnost startu první posádky týmu, bratří Šimůnků, na následující soutěži zařazené do Mistrovství České republiky historických automobilů, kterou bude Rallye Český Krumlov. Posádka Knížek – Šimůnek se opět představí na další soutěži K4PČR Thermica Rally Lužické Hory.

Foto: Irena Študantová

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.