Krkonošské předjíždění

13.08.2009 00:00

Rally Krkonoše byla letošním teprve druhým startem posádky Rally Teamu Volenice Martin Knížek – Petr Šimůnek a jejich vozu Škoda Favorit 136L v K4 poháru České republiky v rally.

Po úvodní soutěži K4 PČR v rally v Lužických horách, na které Martin s Petrem vinou kuriózní technické závady odstoupili hned po první RZ, se tým z časových důvodů rozhodl vynechat soutěž v Telči, která následovala pouhý týden po krumlovské soutěži, kde mezi historiky startoval s Favoritem Pavel Šimůnek. Relativně delší pauza do další pohárové soutěže na Kopné a poměrně dobrá kondice Favorita vytvořily vhodné podmínky pro dlouho odkládanou revizi převodovky. Ta, jak se ukázalo po rozebrání skříně, přišla téměř minutu před dvanáctou a mechanici tak museli vyvinout velké úsilí, aby bylo možné převodovku uvést alespoň do stavu umožňujícího dokončit sezónu.

Jak ale většinou přicházejí rány z nejméně očekávané strany, tak se stalo i tentokrát. Ve chvíli, kdy technika byla pro kultovní moravskou soutěž téměř připravena, se pilotovi volenického Favoritu při oslavě několika významných jubileí připletla do cesty dřevěná lavička tak nešťastně, že srážku odnesla frakturou nejen lavička, ale i závodníkovo žebro. První úvahy úrazem postiženého jezdce sice směřovaly ke startu na Kopné i se zlomeným žebrem, ostatně i Petter Solberg loni absolvoval se zlomeným žebrem závod v Turecku, po důkladném zvážení situace ale Martin uznal, že do jezdeckého umění i honorářů Pettera mu ještě něco chybí a vidina účasti na Kopné se tak definitivně rozplynula.

O to více se posádka nemohla dočkat startu Rally Krkonoše. Loňská účast v Krkonoších skončila pro Martina s Petrem vítězstvím ve třídě a tak v týmu panovala atmosféra očekávání dobrého výsledku i letos, i když dlouhá závodní pauza a letošních necelých 5 km odjetých RZ byly na nervozitě pilota znát.


Foto: Terezka

Trať soutěže doznala oproti loňsku spíše kosmetických změn, významnější úpravou bylo pouze prodloužení RZ 2, 6 a rozumné zkrácení úvodní zkoušky, které přispělo zejména k prodloužení životnosti motorů soutěžních vozidel. Trápení motoru desítky sekund na maximální otáčky v podstatě po rovině spíše vypoví o kvalitě týmové kasy, než o kvalitě jezdců. Drobných změn oproti loňsku se dočkal i povrch částí některých RZ, zejména konec RZ 4, 8 a většina RZ 1, 5. Na těchto úsecích se závodilo na novém a poměrně kluzkém asfaltu, který byl na konci první, Vlčické RZ okořeněn množstvím z krajnic vytahaného štěrku.

Vzhledem k vážným haváriím byla pro posádky K4 PČR v rally zrušena první RZ a pro část z nich i druhá, Martin s Petrem tak začali závodit až na třetí, Kryblické RZ. Zde zajela volenická posádka až šestý čas ve třídě SA1 s velkou ztrátou téměř 24 s na vítěznou posádku Paul – Grabiec. Ve čtvrté RZ Favorit dosáhl druhého času ve třídě a posunul se na celkové třetí místo v SA1. Petr Šimůnek k úvodu soutěže říká: „Po volném průjezdu RZ 1 a dlouhém čekání na startu RZ 2 a jejím následném zrušení jsme se přesunuli na RZ 3, kde se již začalo opravdu závodit. Naneštěstí však posádka Beránek – Šmíd startující před námi měla problém s ulomenou řadicí pákou a nám se povedlo ji dojet ve velmi úzké části tratě, kde nebylo možné předjíždět. Museli jsme tak absolvovat několik set metrů pomalu za nimi, což se výrazně projevilo na dosaženém čase. Stejný problém jsme řešili i v RZ 4, tam bylo ale zdržení minimální, protože k dojetí došlo na širším úseku a Pavel Beránek nám velmi rychle udělal místo na předjetí.“

Po servisu následovaly druhé průjezdy rychlostními zkouškami úvodní sekce. Martin s Petrem na RZ 5 zajeli třetí čas ve třídě, což jim stačilo na udržení průběžné druhé příčky, na kterou se vyhoupli po odstoupení posádky Paul – Grabiec z důvodu technických problémů. RZ 6 byla pro celé startovní pole zrušena a v bojích se pokračovalo až na RZ 7, kde volenická posádka dosáhla nejrychlejšího času ve třídě SA1 a slušného celkově desátého času v K4 poháru. Na RZ 8 Martin s Petrem opět dojeli předcházející posádku, která dokončovala RZ na defektu, navíc se v závěru RZ přidali i drobné technické problémy na Favoritu, i tak ale dosažený čas stačil na celkové druhé místo ve třídě SA 1 a dvanácté v K4 PČR v rally.

„Na RZ 5 jsme zvolili i pod dojmem předcházejících událostí příliš opatrné tempo, to se nám ale podařilo k naší spokojenosti na RZ 7 zvýšit. Výkon na této zkoušce mě naplňuje optimismem do dalších závodů a pokud se nám podaří v tomto tempu a bez větších chyb absolvovat v průběhu rally více než jednu RZ, věřím, že budeme schopni bojovat o vítězství i v takové konkurenci kvalitních vozů a jezdců, jaká se sešla v naší třídě zde v Krkonoších. Výkon na RZ 8 již bohužel tak povedený nebyl, její závěrečná velmi rychlá a kluzká pasáž mi jezdecky příliš nesedla, možná i díky nepřesnému rozpisu, který se nám ani při druhém zdejším startu nepodařilo vylepšit k plné spokojenosti. V závěru poslední RZ nás ještě trochu vystrašilo povolené ložisko předního kola, které zapříčinilo výrazné snížení brzdného účinku, ovšem opatrnou jízdou se nám podařilo dojet až do cíle RZ a následně do servisu, kde mechanici závadu hbitě odstranili. Po zmiňovaných problémech, které nás v průběhu soutěže postihly, hodnotím druhé místo jako úspěch nad očekávání, po jezdecké stránce se nám již tolik nedařilo, ale vzhledem k tomu, že bez předjíždění na RZ jsme projeli pouze dvě zkoušky, musíme být s výsledkem a částečně i s výkonem spokojeni. Gratulujeme vítězům, posádce Vopatřil – Drmla, na jejichž výkon bychom zřejmě tentokrát nestačili ani v případě bezproblémového průběhu soutěže,“ hodnotí závěr Rally Krkonoše pilot Martin Knížek.

Celkové hodnocení krkonošské soutěže Rally Teamem Volenice je tedy kladné, nejkompaktnější česká rally prokázala kvalitu i náročnost tratí a pořadatelé z pohledu posádky zvládli soutěž na jedničku. Všem zraněným přejí Martin s Petrem i celý volenický tým brzké uzdravení a rychlý návrat do kokpitu soutěžních strojů, případně k tratím RZ.

V předběžných plánech posádky Martin Knížek – Petr Šimůnek pro zbytek sezóny je účast na všech zbývajících podnicích K4 PČR v rally, Pavel Šimůnek s bratrem plánuje start na jejich domácí soutěži v Příbrami v rámci MČR historiků.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.