První vítězství

21.05.2008 00:00

Pokračováním účasti Rally Teamu Volenice v soutěžích K4 PČR byl o uplynulém víkendu start posádky Martin Knížek – Petr Šimůnek v Thermica rally Lužické hory.

Po krumlovském krátkém pobytu soutěžního stroje v lese koly vzhůru vyvinuli všichni členové týmu zvýšené úsilí k navrácení karoserie do původních tvarů, což se z velké části podařilo. Drobné stopy havárie tak zůstali patrné pouze na střeše vozidla, jejíž finální oprava byla prozatím odsunuta na pozdější dobu, neboť podle mínění jezdců lze nerovnosti střechy dobře zamaskovat vhodným polepem a pozornost diváků odpoutat od netradičních tvarů zvýšeným nasazením na trati rychlostních zkoušek. Kromě oprav karoserie se tak příprava vozu omezila na běžnou údržbu a posádka mohla bez obav vyrazit ve čtvrtek odpoledne do Hrádku nad Nisou.

Po vyzvednutí itineráře v Hrádku a ubytování v Liberci se Martin s Petrem rozhodli po horkém dni občerstvit v útulné liberecké restauraci a osvěžit se několika doušky tradičního českého nápoje. Bohužel sázka na místní značku se v tomto případě pilotovi nevyplatila a tak byly následující den seznamovací jízdy trochu poznamenány úpornými střevními problémy. K tomu se hned na druhé RZ přidaly problémy s tréninkovým vozem, u něhož se úctyhodný počet najetých kilometrů projevil utržením jednoho ze závěsů motoru právě v tuto nevhodnou chvíli. Další jízda tak byla možná pouze se zvýšenou opatrností a poněkud netypickým stylem, který měl zamezit překlápění agregátu. Vzhledem k náročnosti tratí uvedenými skutečnostmi zapříčiněná snížená koncentrace jezdce poznamenala kvalitu rozpisu, a posádka se proto rozhodla zvolit na úvod opatrnější tempo.

„Přestože po seznamovacích jízdách Martin nebyl spokojen s kvalitou rozpisu zejména v náročnějších pasážích první rychlostní zkoušky, podařilo se nám zdolat její nástrahy bez problémů a ve druhém čase ve třídě SA1. Horší to však bylo na RZ 2, kde jsme kvůli nepřesnostem v rozpisu byli dvakrát částečně mimo trať, se štěstím ustáli jednu krizovou situaci a nedařilo se nám chytit správný rytmus jízdy. Výsledkem byl až čtvrtý čas ve třídě,“ komentuje první dvojici rychlostních testů Petr Šimůnek.

Po havárii posádky Váchal – Borůvka byla RZ 3 pro zbytek startovního pole zrušena a soutěž pokračovala po servisu opakovanými průjezdy třemi rychlostními zkouškami. V první zkoušce druhé sekce se posádce podařilo čas dosažený v prvním průjezdu o pár sekund vylepšit a nadále držela průběžné druhé místo ve třídě SA1. Následující RZ 4 však opět nedopadla podle představ a dosažený čas byl dokonce ještě o pár desetin sekundy horší, než v prvním průjezdu.

Díky havárii do té doby vedoucí posádky Paul – Grabiec se Martin s Petrem udrželi na druhém místě ve třídě, když přes ně poskočila na první místo posádka Hamata – Červený. Boj o první místo na poslední RZ se však nekonal, neboť nová vedoucí posádka byla nucena po RZ 5 odstoupit kvůli technickým problémům. Jízda na jistotu zejména v šotolinovém úseku poslední RZ tak volenické posádce stačila k překvapivému premiérovému vítězství ve třídě SA1. Martin Knížek k výsledku soutěže dodává: „Vítězství ve třídě je pro nás samozřejmě povzbuzením, i když jsem si vědom, že jsme ho dosáhli hlavně díky výpadkům některých soupeřů.

Náročnost tratí a problémy při seznamovacích jízdách nám důrazně připomněly, že jízda bez kvalitního rozpisu je nejen pomalá, ale i nebezpečná. Jsem proto velice rád, že se nám soutěž podařilo v pořádku dokončit. Rád bych jménem celého Rally Teamu Volenice věnoval naše první vítězství našemu letos náhle zesnulému kamarádovi a autokrosovému závodníkovi Pavlovi Kořínkovi, bez jehož vždy ochotné a nezištné pomoci bychom se pravděpodobně na start nejen této, ale ani žádné jiné soutěže nepostavili. Díky Pavle!“

Foto: Irena Študantová

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.